Hopp til hovedinnhold

Torsdagstreff og andre foredrag

Torsdagstreff er en serie med foredrag og konserter med maritim forankring som arrangeres i våre lokaler siste torsdag i januar til og med april, og fra september til og med november. Alle våre torsdagstreff begynner kl. 19.00.

Arrangementet varer i ca. 1 time, og dørene åpnes kl. 18.30.

Ta kontakt på telefon 73 52 89 75 i museets åpningstid dersom du har spørsmål.

Billettinformasjon

Du kan i vår kjøpe billett på forhånd ved å trykke på knappen nedenfor, men det vil også være mulig å kjøpe billett i døra som vanlig.

26. september kl. 19.00

Ubåt i litteratur og film 

 

Ubåten, på liv og død

Ubåten er et av de meste fortettede uttrykkene for den moderne verden. Den er et symbol på hvordan teknologi og vitenskap har gjort menneskene i stand til å overvinne naturens grenser. Sammen med romskipet står den som ett av tyvende århundrets store vitenskapelige triumfer. Det er et vitnesbyrd om at menneskeheten har blitt klodens herre og lukker opp det et element som i tusenvis av år var lukket, havet. Men samtidig er ubåten uhellsvanger, den bringer død og undergang til skip og sjøfolk, og den sluker også sine egne. Et umenneskelig monster av stål har den gjennom det tyvende århundre vært et bilde på menneskelig vitelyst og overmot, på triumf og dødsdrift.

Fra Jules Vernes En verdensomseiling under havet og Jean-Jacques Costeaus undervannsfilmer til det tyvende århundrets ubåtfilmer, vil foredraget se nærmere på ubåten i moderne skjønnlitteratur, film og kulturhistorie.

Knut Ove Eliassen skal holde foredraget. Han er professor i litteraturvitenskap og har en faglig interesse for "Havet" som litterært topos/havets teknologiske kulturhistorie.

Foto: ukjent, i artikkelen «Jyllandslaget. Det store sjøslaget i Skagerak» av Leif Dybing i «Årbok for Dalane 2017-2019».

31. oktober kl. 19.00

Det Selmerske Rederi

Kristiansunderen Albrecht W. Selmer, født 1864, var en av Trondheims «nye menn». Han etablerte Selmers rederi med støtte av flere andre «nye menn» i Trondheim, blant annet generalkonsul Adolf Ferdinand Øien. Rederiets levetid er fra 1897 til 1928, i løpet av rederiets eksistens skifter det navn til A/S Det Selmerske Rederi. Trondheims lokale historiker, skribent, fagforfatter, guide og tidligere konservator Terje Bratberg, skal fortelle oss om rederiets historie.

Foto: Terje Bratberg

 

 

28. november kl. 19.00

Den glade grei

I det meste av livet var Peder Seivåg betraktet som en kuriositet på Hitra og Frøya. Han livnærte seg mest som spellmann og maler, men i 1911 gjorde han noe som skulle gjøre han til en rikskjendis i det ganske land. Vel oppe i 60-åra bestemte han seg for å sette seg i båten «Den glade grei» og ro fra Hitra til Kristiania. Da han kom fram hadde han gjort seg bemerket i nesten alle aviser fra Trøndelag til hovedstaden. Men hvem var denne Peder Seivåg? Avdelingsleder for Kulturhistorie og Formidling ved Kystmuseet i Sør-Trøndelag skal bringe historien om Peder Seivåg fram i lyset, en historie som kan få oss til å gråte og le samtidig – litt slik som Peder Seivåg var kjent for å gjøre.

Foredrag ved Hans Jacob Westermann Farstad fra Kystmuseet i Sør-Trøndelag.

Foto: Kystmuseet i Sør-Trøndelag.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2