Torsdagstreff

Torsdagstreff er en foredragsserie med maritim forankring som arrangeres siste torsdag i januar til og med april, og fra september til og med november.
Kl. 19.00 i museets lokaler.
Inngang kr. 50,-

Her er en oversikt over kommende Torsdagstreff:

Randi-portrett.jpg

22. februar kl. 19.00 «Hun valgte Amerika»

Husmannsdatteren Randi Pedersdatter Holtseteren emigrerte fra Norge i 1889. Gjennom brevene hun sendte hjem kan vi få innblikk i hvordan det var å forlate slekt og venner i Gausdal, og hvordan hun opplevde den lange reisen til sitt nye liv i Wisconsin. Sammen med svarbrevene hun fikk fra slekt og venner i Norge, lar amerikabrevene oss ta del i en personlig dialog og et gjensidig savn over Atlanterhavet. Hvorfor valgte nettopp hun å dra? Hva og hvem reiste hun fra? Dro hun noen gang tilbake til Norge? Randi ble aldri rik eller berømt i Amerika. Fortellingen om henne representerer dermed også historien til det store flertallet av dem som reiste til Amerika for å søke bedre livsvilkår.

Foredrag ved Linda Stewart, etnolog og forfatter, har skrevet boken "Amerikabrev" utgitt oktober 2017   


Retten_Bkken.jpg

22. mars kl. 19.00 "Velferden"

Historien om Statens velferdskontor for Handelsflåten 1947-2017

Foredrag ved Roald Evensen fra Haltdalen som er en av de tre forfatterne bak boka Velferden. Boka har fått svært gode omtaler, og blitt godt mottatt blant eldre sjøfolk som seilte utenriks på 1950-1970 tallet. Redaktør Dag Bakka jr i Skipet skriver i sin omtale: Av bøker om norsk skipsfart og sjøfolk i etterkrigstiden vil denne være en av de viktigste.

image001.jpg

26.april kl. 19.00 "Historiske Trondheim"

Tom Erik Sørensen og Trine Søraa er velkjente stemmer fra NRK Radio og programmet Historiske Trondheim. Med et vell av kunnskap og fengende fortellerglede har de i en årrekke gitt oss muntre gløtt inn i fortiden til Trondheim.
Det skulle være en reportasje fra Nidarosdomens vestfront i Trondheim, men har i løpet av sju år og flere hundre reportasjer på radio blitt felles historiekunnskap for hele Trøndelag.

Titanic_postkort.jpg

27. september kl. 19.00 "Titanic og to verdenskriger

Ved hundreårsmarkeringen for Titanics forlis i 2012 utga Dag Bertelsen en bok om bestefaren, bergenseren Albert Moss, og hans opplevelser som sjømann i perioden 1898-1946. Av de 14 skipene han var ombord på, var det 11 som forliste eller ble senket. Albert var ombord under to forlis og en torpedering, men kom fra det med livet i behold. Posttreumatisk stressyndrom var ikke "oppfunnet" i Alberts tid, så han måtte takle problemene som best han kunne til han sovnet inn 90 år gammel i 1973.
Foredrag med amatørhistoriker og forfatter Dag Bertelsen.

bilde.jpg

25. oktober kl. 19.00 "Hvite seil- skipsportrett som historisk kilde"

Skipsportrettene prydet i sin tid kapteinenes finstuer og hang tett i tett på rederikontorenes vegger. I dag kan maleriene være gode kilder til kunnskap om seilskutetiden. Skipsportrettkunsten kan knyttes til utviklingen av den internasjonale seilskipsfarten i Europa på 1800-tallet, og nådde et høydepunkt i perioden 1850-1880. 

Gry Bang-Andersen er kulturviter, og jobber med samlingsforvaltning ved Bergens Sjøfartsmuseum. Hun skal snakke om skutemalere og om skipsportrett som historiske kilder.

overlevende.jpg

29. oktober kl.19.00 "Titranulykken"

I 1899 var det meldt eventyrlige mengder sild utenfor Titran. I havna hadde det samlet seg en stor fiskeflåte på over 130 fartøy, det var gode muligheter til fortjeneste. Av de mange båter som gikk ut den natten for å drive drivgarnsfiske var det få som kom helskinnet tilbake. Rundt midnatt hadde fiskerne blitt overasket av en orkanaktig storm som forvandlet havet til kaos av regn, hagl, og bølger som fjell. 

Foredragsholder er museumsformidler Hans Jakob Farstad, som i likhet med mange andre har slekt som forsvant ulykkesnatta. Han fortelle om de mange tragedier og heltedåder som utspilte seg på Titranhavet for 119 år siden.