Torsdagstreff

Torsdagstreff er en foredragsserie med maritim forankring som arrangeres siste torsdag i januar til og med april, og fra september til og med november.
Kl. 19.00 i museets lokaler.
Inngang kr. 50,-

Her er en oversikt over kommende Torsdagstreff:

overlevende.jpg

29. november kl.19.00 "Titranulykken"

I 1899 var det meldt eventyrlige mengder sild utenfor Titran. I havna hadde det samlet seg en stor fiskeflåte på over 130 fartøy, det var gode muligheter til fortjeneste. Av de mange båter som gikk ut den natten for å drive drivgarnsfiske var det få som kom helskinnet tilbake. Rundt midnatt hadde fiskerne blitt overasket av en orkanaktig storm som forvandlet havet til kaos av regn, hagl, og bølger som fjell. 

Foredragsholder er museumsformidler Hans Jakob Farstad, som i likhet med mange andre har slekt som forsvant ulykkesnatta. Han fortelle om de mange tragedier og heltedåder som utspilte seg på Titranhavet for 119 år siden.

Horgar-Fartein.jpg

31. januar kl.1900 "Norsk koloni- og slavehistorie"

Forfatteren Fartein Horgar forteller historien om seilskutenasjonen Norge, og dens rolle i Dansk-norsk Vestindia, da skip og redere langs hele kysten deltok i det afrikanske holocaust, og tjente formuer på slavearbeid og sukker. I en romanserie på fem bind skildres tiden fra den første etablering på St. Thomas, i 1672, til øyene selges til USA, i 1917. Årets utgivelse, "Frihetens kjøtere" som er nr tre i rekken, omhandler gullalderen i siste halvdel av 1700-tallet, på St. Croix, fremveksten av en klasse frie fargete, og deres forsøk på å utfordre det hvite hegemoniet.