Torsdagstreff

Torsdagstreff er en foredragsserie med maritim forankring som arrangeres siste torsdag i januar til og med april, og fra september til og med november.
Kl. 19.00 i museets lokaler.
Inngang kr. 50,-

Her er en oversikt over kommende Torsdagstreff:

Titanic_postkort.jpg

27. september kl. 19.00 "Titanic og to verdenskriger"

Ved hundreårsmarkeringen for Titanics forlis i 2012 utga Dag Bertelsen en bok om bestefaren, bergenseren Albert Moss, og hans opplevelser som sjømann i perioden 1898-1946. Av de 14 skipene han var ombord på, var det 11 som forliste eller ble senket. Albert var ombord under to forlis og en torpedering, men kom fra det med livet i behold. Posttreumatisk stressyndrom var ikke "oppfunnet" i Alberts tid, så han måtte takle problemene som best han kunne til han sovnet inn 90 år gammel i 1973.
Foredrag med amatørhistoriker og forfatter Dag Bertelsen.

bilde.jpg

25. oktober kl. 19.00 "Hvite seil- skipsportrett som historisk kilde"

Skipsportrettene prydet i sin tid kapteinenes finstuer og hang tett i tett på rederikontorenes vegger. I dag kan maleriene være gode kilder til kunnskap om seilskutetiden. Skipsportrettkunsten kan knyttes til utviklingen av den internasjonale seilskipsfarten i Europa på 1800-tallet, og nådde et høydepunkt i perioden 1850-1880. 

Gry Bang-Andersen er kulturviter, og jobber med samlingsforvaltning ved Bergens Sjøfartsmuseum. Hun skal snakke om skutemalere og om skipsportrett som historiske kilder.

overlevende.jpg

29. november kl.19.00 "Titranulykken"

I 1899 var det meldt eventyrlige mengder sild utenfor Titran. I havna hadde det samlet seg en stor fiskeflåte på over 130 fartøy, det var gode muligheter til fortjeneste. Av de mange båter som gikk ut den natten for å drive drivgarnsfiske var det få som kom helskinnet tilbake. Rundt midnatt hadde fiskerne blitt overasket av en orkanaktig storm som forvandlet havet til kaos av regn, hagl, og bølger som fjell. 

Foredragsholder er museumsformidler Hans Jakob Farstad, som i likhet med mange andre har slekt som forsvant ulykkesnatta. Han fortelle om de mange tragedier og heltedåder som utspilte seg på Titranhavet for 119 år siden.