Hopp til hovedinnhold

Torsdagstreff og andre foredrag

Torsdagstreff er en serie med foredrag og konserter med maritim forankring som arrangeres i våre lokaler siste torsdag i januar til og med april, og fra september til og med november. Alle våre torsdagstreff begynner kl. 19.00.

Arrangementet varer i ca. 1 time, og dørene åpnes kl. 18.30. Vi legger i høst opp til at man skal kunne kjøpe billetter på forhånd, følg med på denne siden for mer informasjon.

Ta kontakt på telefon 73 52 89 75 i museets åpningstid dersom du har spørsmål.

28. september kl. 19.00

Piraten, menneskehetens fiende!

Sjørøvere har eksistert så lenge det har eksistert sjøfart og statsdannelser med maritime interesser: I antikkens Middelhav, middelalderens Østersjøen, kolonitidens Karibia, og i dag utenfor Nigerias kyst. Romerretten definerte dem som «menneskehetens felles fiende», et prinsipp som fortsatt gjelder. Hjemmehørende på havet lever piratene utenfor lov og rett uten krav på lovens beskyttelse.

Om lovløshet har vært sjørøverlivets definerende trekk fra antikken til Hollywood, har oppfatningen av det endret karakter. Piraten var lenge utvetydig ondskapens figur, selv om grensene mellom sjørøveri og legal virksomhet var uklare – ett lands pirater var et annet lands marine. Men i kjølvannet av sjørøveriets «gullalder» i perioden 1700-1720 blir piraten etter hvert en romantisk figur, en utbryter, som i skikkelser som Long John Silver, Kaptein Nemo og Jack Sparrow. Sjørøveren har blitt en opprører, en som trosser landjordens lover, og i stedet velger friheten.

Med utblikk til skjønnlitteratur og film, men også juridisk historie, vil foredraget se nærmere på piraten som figur i den europeiske kulturen fra Cicero over Rødskjegg til piratradioen.

Knut Ove Eliassen er professor i litteraturvitenskap ved NTNU, og har blant annet forsket på havets rolle i litteratur og kultur

26. oktober kl. 19.00

Skillingsviser om forlis og sjøulykker i Trøndelag

Helt siden 1600-tallet har nordmenn laget sanger om dem som gikk tapt på havet. I dette foredraget vil Siv Gøril Brandtzæg (NTNU) fortelle om hvordan våre forfedre omarbeidet sorgen over naturens overmakt til enkle men sterke sangtekster, trykt i det folkelige mediet vi kjenner som skillingstrykk. Vi får høre om små og store forlis i Trøndelag, kannibalisme til sjøs, og om hvordan sanger ble brukt som bearbeiding av traumer og sorg og som retoriske minnestøtter. 

Denne kvelden har vi også åpning av utstillingen «Skillingsviser – hverdag og dramatikk» med bilder av kunstneren Amy Lightfoot. Utstillingen er inspirert av en skillingsvise om Tarva-ulykken i 1885, og de åtte tresnittene vil henge på museet fram til jul. Dette er en salgsutstilling med mulighet for å sikre seg en kunstmappe med trykk med begrenset opplag.

Kari Hustad vil synge skillingsviser under arrangementet.

Siv Gøril Brandtzæg er førsteamanuensis i allmenn litteraturvitenskap ved NTNU og leder forskningsprosjektet «Skillingsvisene i Norge, 1550-1950: Den forsømte kulturarven», finansiert av Norges forskningsråd. Amy Lightfoot er kunstner og tekstilhåndverker og ble i 2005 statsstipendiat.

Mandag den 20. november kl. 19.00

Ekstraforedrag: "Krigsseilere fra Trøndelag"

Krigsseilerne seilte i livsfare 24 timer i døgnet, 365 dager i året, over flere år. Bli med på en spennende fortellerstund som garantert vekker sterke følelser! 

Forfatter og frilansjournalist Roger Albrigtsen (f. 1971) har de siste årene skrevet tre bøker om krigsseilere fra Nord-Norge. Totalt har han skrevet tolv bøker med krigshistoriske tema. Han tar veien innom oss for å fortelle om arbeidet med boken "Krigsseilere fra Trøndelag" og dele noen av de sterke historiene om trønderske sjøfolk.

I oktober besøkte dessuten forfatteren den 102 år gamle norske krigsseileren Oscar Anderson. Vi får også høre litt om denne turen og det sterke møtet under foredraget.

Du kan få kjøpt og signert bøker i løpet av kvelden.

30. november kl. 19.00

Krig og kyst: norskekysten under de to verdenskrigene

Russlands krigføring i Ukraina og nordisk forsvarssamarbeid i NATO etter finsk og svensk medlemskap forsterker den strategiske betydningen av norskekysten både som forsvarsverk og som landingssted for forsyninger på land. Det kan derfor være nyttig å se nærmere på norskekystens betydning for sjøfart under første og andre verdenskrig og hvordan denne var knyttet til infrastruktur på land. Foredraget presenterer tradisjonell geopolitisk tenking om kyststripen og viser hvordan kommersiell og militær sjøfart opererte under de to verdenskrigene.

Hans Otto Frøland er professor i historie ved NTNU og har blant annet forsket på andre verdenskrig og økonomisk historie.