Hopp til hovedinnhold

OlavsFest: Rettferdighet i museene

28. juli til 3. august 2021

Rettferdighet er årets tema under Olavsfest. Ved Norsk Døvemuseum og Trondhjems Sjøfartsmuseum har vi også rettet søkelyset mot rettferdighet denne uka, og vi løfter frem gjenstander og fortellinger som belyser temaet.

Gå på jakt i museet, løs rebuser og vinn premie! I anledning Olavsfest har vi laget en helt ny vandring gjennom Trondheims gater. Vandringen starter i Døvemuseet og ender opp i Sjøfartsmuseet. Bli med og oppdag hva vi oppfattet som rettferdig før i tiden!

Historisk vandring

Historisk vandring mellom Norsk Døvemuseum og Trondhjems Sjøfartsmuseum

Har vi en annen opplevelse av hva rettferdighet er i dag i forhold til hvordan mennesker opplevde dette før?

På 1800-tallet mente man blant annet at et menneske med talespråk ville oppnå bedre utvikling både moralsk, åndelig og intellektuelt enn et menneske med tegnspråk. Tenker vi det samme i dag?

Skip fra Trondheim deltok i trekanthandelen som involverte menneskehandel. Det var flere nordmenn som var sjøfolk på slaveskip, deriblant Peter Wessel, senere Peter Tordenskiold. Han begynte sin karriere på slaveskipet Christianus Quintus i 1706. Byens velgjører, Thomas Angell, var en av flere investorer i Sukkerhuset, og råsukker var en viktig vare i trekanthandelen.

Vi arrangerer en historisk vandring mellom to av våre bymuseer med rettferdighet som bakteppe for vår formidling.

Tid: Vandring hver dag kl. 11.00 og kl. 13.00 fra Norsk Døvemuseum til Trondhjems Sjøfartsmuseum
Med tegnspråktolk: Torsdag 29.juli og fredag 30.juli kl. 13.00

Pris: 110kr (inkl inngang til Norsk Døvemum og Trondhjems Sjøfartmuseum samme dag)

Slave, verftsarbeider og krigsseiler

Hva vi ser på som rettferdig har endret seg. Med dagens øyne ser vi at det har ikke vært mangel på urettferdighet i den trønderske sjøfartshistorien de siste 400 årene. Ved å løse vår rebus kan du lære om tre eksempler av dette: arbeidsforholdene på skipsverft tidlig 1900-tallet, Norges behandling av Krigsseilerne, og den enorme uretten som var en del av trekanthandelen.

De ligger tett i tett i mørket. Over seg kan de høre sjøfolkene som springer rundt på dekk. Hvordan kan sjøfolkene med det rare språket behandle dem slik? Som om de er varer, som ting. Ikke som mennesker i det hele tatt.

Han setter seg ned og tar en liten pause i det ensformige arbeidet på verftet. Det er tungt å puste, lungene har blitt verre med årene. Men han er glad han har jobb.

For seks år siden ble han plutselig soldat, fanget i en krig som strakk seg over hele verden og gjennom alle verdenshav. Nå er han endelig hjemme i Norge.  Men her er han ikke krigshelt – han er glemt. Han får ikke stemme ved valget fordi han har vært ute av landet for lenge. Resten av lønna han hadde forventet å få blir ikke utbetalt. Og når marerittene kommer er det ingen som kan hjelpe.

Rebusen passer for de over 8 år.

Norsk Døvemuseum

Norsk Døvemuseum er (som Trondhjems Sjøfartsmuseum) en del av Sverresborg Trøndelag Folkemuseum og MiST.

Under OlavsFest (28.juli tom. 3. august) får du tilgang til Norsk Døvemuseum samme dag som du har billett til Historisk vandring og/eller billett til Trondhjems Sjøfartsmuseum. 

Norsk Døvemuseum holder til i det vakre og historierike Rødbygget i Bispegata 9b.

Rettferdighet i kommunikasjon er Døvemuseets fokus denne uka. Til alle tider og i alle samfunn har en del av befolkningen vært døve. Døve har selv funnet måter å kommunisere på. Slik har det oppstått ulike naturlige tegn rundt i verden. Etter hvert som døveskoler ble opprettet har tegnene blitt formaliserte, og i flere land har de ulike tegnspråkene etter hvert fått språkstatus.
Norges første døveskole ble opprettet i Trondheim i 1825. Norsk tegnspråk fikk offisiell status som språk først i 2009, og i 2021 fikk det status som Norges offisielle tegnspråk.
Døve har opp gjennom tidene kjempet for like rettigheter på mange områder. Teksting av nyheter og norske filmer på NRK er en av disse.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1